Vergroening kan de Duitse chemische industrie het concurrentievoordeel bezorgen dat haar in Duitsland laat blijven. Dat suggereert adviesbureau Camelot Consultants op basis van haar jaarlijkse enquête binnen de branche.

Waabij meteen moet worden aangetekend dat 80 procent van de ondervraagde chemie-managers verwacht dat olie en gas de komende 10 jaar niet significant aan betekenis zullen verliezen als grondstof. Camelot pareert dat meteen met een citaat van Jörg Rothermel, energie-expert bij de Duitse branchekoepel VCI: “De betekenis van aardoliechemie zal sneller afnemen dan velen zich kunnen voorstellen.”

De CheMonitor-enquête geeft overigens aan dat 70 procent van de ondervraagde managers nog steeds dik tevreden is met Duitsland als vestigingsplaats. Maar vergeleken met voorgaande jaren klinken er wel meer kritische geluiden. Met name over de energiekosten, waar 68 procent zich zorgen over maakt.

De respondenten verwachten dat invoering van duurzame energie en grondstoffen de kosten de komende paar jaar alleen maar laat stijgen. Maar op de langere termijn pakt het voordelig uit. Duitsland heeft nu al een leidende positie opde markt voor ‘green chemicals’ en slechts een kwart verwacht dat China en diverse opkomende economieën daar serieus tegenop kunnen concurreren.

Met andere woorden: bouw daarop voort en er is geen reden om te verhuizen.

De recente dreiging van Avantium-ceo Tom van Aken om een nieuwe fabriek voor ‘groene’ grondstoffen voor frisdrankflessen in de VS te bouwen in plaats van in Nederland omdat het Amerikaanse schaliegas hem 20 miljoen euro per jaar in de brandstofkosten scheelt, steekt hier natuurlijk wel schril tegen af.

bron: Camelot

Onderwerpen