Rapport over ramp Texas City laat ook van arbeidsinspectie weinig heel

BP heeft in de VS jarenlang een loopje genomen met van de veiligheid, en de arbeidsinspectie (OSHA) heeft zitten slapen. Dat concludeert de Chemical Safety and Hazard Investigation Board (CSB) naar aanleiding van de explosie bij de raffinaderij in Texas City, die twee jaar geleden aan vijftien mensen het leven kostte.

Eerder deze week liet CSB-voorzitter Carolyn Merritt al weten dat ze ‘absolutely terrified’ is door de realisatie dat bij een bedrijf als BP de veiligheidscultuur zó beroerd kan zijn.

De ramp wordt een onvermijdelijk resultaat van het bedrijfsbeleid genoemd. Het management bezuinigde 25 procent op het onderhoudsbudget en wenste niet te leren van eerdere incidenten die ‘rode waarschuwingsvlaggen’ hadden moeten zijn. Er waren in Texas City al 23 doden gevallen, en achteraf legde OSHA 21 miljoen dollar boete op wegens 300 geconstateerde overtredingen.

Het rapport suggereert dat de ‘blowdown drum’, die bij de ramp een belangrijke rol speelde, allang zou zijn vervangen als er budget was geweest. Elders is gemeld dat wetgeving, die een adequate affakkelinstallatie verplicht zou hebben gesteld, is getorpedeerd door een succesvolle lobbycampagne van onder andere BP.

Ook op OSHA is zware kritiek. Die inspecteerde Texas City voor het laatst in 1998, wist van de incidenten maar deed daar kennelijk niets mee.

Volgens CSB moet OSHA veel frequenter inspecteren en bovendien eisen dat bij elke fusie, inkrimping of bezuiniging een evaluatie wordt gemaakt van de gevolgen voor de veiligheid.

Overigens hebben het Amerikaanse ministerie van Justitie en een federale grand jury de zaak eveneens in onderzoek. De kans lijkt niet gering dat het tot een strafklacht tegen BP komt.

bron: Financial Times, USA Today

Onderwerpen