Plan voor invoering van 50% aardolievrije brandstof

De Amerikaanse luchtmacht (USAF) is in de markt voor een vliegtuigbrandstof die slechts voor de helft bestaat uit aardolieproducten. Niet vanwege het milieu, maar om de afhankelijkheid van olie-importen uit dubieuze landen te verminderen en om te voorkomen dat de stijgende olieprijzen het complete defensiebudget opslurpen.

Een officiële aankondiging wordt verwacht tijdens de Parijse luchtvaartsalon, die vandaag wordt geopend.

Eerder dit jaar deed de USAF al een geslaagde proef met een B-52 bommenwerper, die vloog op synthetische GTL-brandstof. Zoals te verwachten viel, was het technisch geen enkel probleem. Het zou nu de bedoeling zijn om vóór 2010 de hele luchtvloot officieel te hebben gecertificeerd voor het gebruik van 50/50-brandstof.

Probleem is wel dat de USAF per jaar zo’n 12 miljard liter brandstof verstookt, ruim de helft van het fossiele brandstofverbruik van de Amerikaanse federale overheid. Op het moment kan nog niemand zulke hoeveelheden GTL-brandstof leveren. Bio-ethanol is geen alternatief omdat de energie-inhoud te laag is voor luchtvaartdoeleinden.

Bovendien is de burgerluchtvaart zich ook al aan het oriënteren op alternatieve brandstoffen, om de milieubeweging gerust te stellen.

bron: New York Times

Onderwerpen