Met microgasbelletjes en ultrageluid kun je de bloed-hersenbarrière letterlijk open wrikken. Zojuist is het voor het eerst met succes uitgeprobeerd bij iemand met een hersentumor, juicht het Sunnybrook Health Sciences Centre in Toronto dat kennelijk het redden van levens hogere prioriteit geeft dan het wachten op een peer review.

Het idee is dat je de gasbelletjes, die te klein zijn om zelfstandig schade aan te richten, samen met een chemokuur in de bloedbaan brengt. Vervolgens richt je geluidsgolven op de tumor en directe omgeving. De belletjes gaan daardoor uitzetten en weer krimpen. Daardoor moeten de cellen, die de vaatwanden vormen, tijdelijk net voldoende los van elkaar komen om de chemokuur naar binnen te laten glippen.

Samen met het Israëlische bedrijf Insightec, dat via MRI-scanners aangestuurde ultrasoongeneratoren ontwikkelt, hebben Sunnybrook-onderzoekers er een jaar of twintig aan gewerkt. Ze hebben het nu voor de eerste keer uitgeprobeerd op Bonny Hall, een 56-jarige die sowieso aan een hersentumor moest worden geopereerd en bereid was op te treden als vrijwilliger. Mede omdat ze anders zeker wist dat ze niet lang meer zou hebben te leven.

De MRI-scans suggereren dat de bloed-hersenbarrière inderdaad open ging, en de contrastvloeistof er doorheen. De tumor is inmiddels verwijderd, samen met wat monsters van omringend weefsel, en de komende dagen zal worden vastgesteld in hoeverre de chemo daar inderdaad in is doorgedrongen. Waarbij speciaal wordt gelet op het verschil tussen de delen waar de ultrasoongenerator op gericht stond, en de stukken die buiten de bundel bleven.

In het beste geval heeft die chemo ook tumorcellen bereikt die bij de operatie zijn achtergebleven, en komt de tumor (voorlopig) niet meer terug.

De komende tijd willen de Canadezen zes tot tien andere patiënten met hetzelfde ziekteverloop bij de proef betrekken.

bron: Sunnybrook, Insightec, BBC News