65 miljoen per jaar is wel het minste

De technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede willen hun samenwerking in de 3TU.Federatie gaarne intensiveren teneinde (citaat uit het persbericht) ‘samen pal te staan voor de belangen van technologisch Nederland’. Maar alleen als de overheid een bijdrage van 65 miljoen euro per jaar belooft, zo valt op te maken uit het donderdag gepubliceerde ‘Ontwikkelingsplan 2009-2012’ van de federatie.

In ruil voor dat geld willen de drie TU’s één gezamenlijke onderwijsgemeenschap vormen waarbinnen studenten naar hartelust kunnen shoppen. Desgewenst moeten ze gemakkelijk kunnen overstappen van de ene naar de andere TU, bijvoorbeeld op het moment dat ze aan hun master beginnen. Technisch moet dit worden ondersteund met voorzieningen als virtuele collegezalen en een gezamenlijke digitale leer- en werkomgeving. Hiervoor is 15 miljoen per jaar nodig, denken de TU’s.

Voorts willen ze hun onderzoeksportfolio’s nog beter op elkaar afstemmen. Zo moeten er meer gezamenlijke Centres of Competence en Centres of Excellence komen, ‘waarmee ons land zich in de wereld kan onderscheiden’. Ook willen ze hun onderzoeksinfrastructuur ‘gezamenlijk op internationaal concurrerend niveau brengen’, teneinde ‘de braindrain tegen te gaan.’ Dat kost 40 miljoen euro per jaar.

Tot slot moet voor 10 miljoen per jaar de samenwerking met het bedrijfsleven worden geïntensiveerd, en jonge starters worden gestimuleerd.

De 3TU-federatie bestaat sinds 2007. Hij kwam tot stand na hevig aandringen van de toenmalige onderwijsminister Maria van de Hoeven, die toen ook al nadrukkelijk met de geldbuidel moest zwaaien.

Of een beroep op het belang van de kenniseconomie anno 2009 nog veel hout snijdt in Den Haag, valt intussen nog maar te bezien.

bron: 3TU


Onderwerpen