DNA werpt licht op geheimzinnige Etruskische beschaving

De Etrusken waren geen inheems Italiaans volk, maar immigranten uit het huidige Anatolië. Dat concludeert prof. Alberto Piazza (Universiteit van Turijn) uit het DNA van Etruskische nazaten die nu nog in Toscane leven.

De Etrusken woonden vanaf ongeveer 1200 voor Christus in de Italiaanse landstreken Toscane en Umbrië. Vast staat dat ze een hoogstaande beschaving moeten hebben gekend, die nauwe contacten met de Grieken onderhield en de prille Romeinse beschaving sterk heeft beïnvloed. Uiteindelijk raakte het Etruskische rijk in verval en ging in het Romeinse op.

Het probleem is dat de Etrusken maar heel weinig geschreven tekst hebben achtergelaten, waar de huidige wetenschap bovendien nauwelijks een touw aan kan vastknopen. Griekse en Romeinse geschiedschrijvers konden in hun tijd ook al niet meer achterhalen waar de Etrusken ooit vandaan waren gekomen: Herodotus vermoedde Anatolië, maar Dionysius van Halicarnassus dacht dat het altijd Italianen waren geweest. Ook Noord-Europa is genoemd.

Piazza heeft nu de genen bekeken van hedendaagse inwoners van de Toscaanse steden Murlo en Volterra, die ooit door de Etrusken zijn gesticht. Hij zocht daarbij naar mensen die er al minstens drie generaties woonden en een sterk lokaal klinkende achternaam hadden. Hun DNA werd vergeleken met monsters uit Noord-Italië, het zuiden van de Balkan, het Griekse eiland Lemnos, de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië, en Turkije.

De resultaten geven Herodotus gelijk. Met name in Murlo is een genetisch trekje aangetroffen dat je verder alleen in het zuiden van Turkije terugvindt. Honderd procent bewijs is het niet, maar het maakt de Turkse afkomst van veel Italianen wel waarschijnlijk.

bron: European Society of Human Genetics

Onderwerpen