Ex-premier maakt betaalde propaganda voor chemische industrie

Hoe interesseer je een politicus voor chemie? Door hem 100.000 euro te beloven. Ex-premier Tony Blair zou langs deze weg alvast zijn gezwicht voor de charmes van formaldehyde, zo meldt het Britse dagblad The Guardian.

To be honest, until I looked at the list of what formaldehyde does, I had no idea of how many parts of my life were governed by the existence of this thing. When I go back home, I will tell my nine-year-old boy: ‘Stop all other studies and concentrate on formaldehyde and you will be fine!’” zo heeft Blair inderdaad gezegd tijdens een feestrede in Azerbeidzjan.

De krant tekent er enigszins zuur bij aan dat zoon Leo wel mag uitkijken omdat formaldehyde ogen, neus en keel irriteert bij concentraties van meer dan 0,1 ppm, en mogelijk carcinogeen is. Applaus van de milieubeweging waar ze Blair wel kunnen schieten.

Het kan intussen geen kwaad om even de context van de gewraakte speech te schetsen. Als volgt: de Azerbaijan Methanol Company (Azmeco) heeft in Texas een tweedehands methanolfabriek gekocht en is bezig die opnieuw op te bouwen in Karadagh, even ten zuiden van Bakoe. Hij moet gaan draaien op lokaal gewonnen aardgas.

Het project is gaandeweg uitgedijd. Om te beginnen is heel milieuvriendelijk een installatie ingepland die CO2 opvangt uit de rookgassen. Om iets te doen met het overschot aan waterstof, dat overblijft bij de methanolproductie, is een ammoniakfabriek gepland. En van de ammonia en de CO2 wordt dan weer ureum gemaakt.

In een later stadium wil Azmeco inderdaad een kleine formaldehydefabriek bouwen, en een veel grotere azijnzuurplant.

Het project wordt deels gefinancierd door de European Bank for Reconstruction and Development die er 120 miljoen dollar in steekt, ongetwijfeld mede vanwege die CO2-afvang. Blair luisterde met zijn aanwezigheid de ondertekening van dat contract op. En niet de opening van de fabriek zoals de Guardian beweert.

Of Blair echt 90.000 Engelse pond heeft gekregen voor zijn toespraak, kan niet worden bevestigd. Wel moet worden gezegd dat zijn speechschrijver zijn/haar huiswerk inderdaad beter heeft gedaan dan degene die de toespraak van Azmeco-ceo Nizami Nasib Oglu Piriyev heeft geschreven. Of zouden ze in Azerbeidzjan écht ‘ascetic acid’, ‘carbomid’ en ‘dymetilephirs’ gaan maken?

bron: The Guardian, Azmeco

Onderwerpen