TNO gaat samen met Ingrepro uit Borculo onderzoeken welke voedingsingrediënten rendabel zijn te winnen uit algen. Gedacht wordt aan eiwitten als alternatief voor vlees, omega 3- en 6-vetzuren, en mogelijk zelfs koolhydraten.

Voor het project is 1,5 miljoen euro beschikbaar. Een groot deel daarvan komt van de overheid, via het programma Bioraffinage.

 

Tot nu toe richt het algen-onderzoek zich voornamelijk op de winning van biobrandstoffen. Vorige maand trok ExxonMobil daar nog 600 miljoen dollar voor uit. Veel experts vermoeden echter dat algenbrandstof op zich te weinig opbrengt.

 

Pas wanneer je eerst de meest kostbare ingrediënten uit de algen wint en die apart verkoopt, levert de kweek voldoende op om uit de kosten te komen. Het restant kun je dan alsnog verstoken of gebruiken als grondstof voor de chemische industrie. En dát is nu precies de benaderingswijze van TNO.

 

Ingrepro Renewables is er bij gehaald omdat het een van de weinige Nederlandse bedrijven is met jaren ervaring in de algenkweek. Binnen het project is Ingrepro verantwoordelijk voor de algenproductie en het opzetten van de bioraffinage. TNO ontwikkelt de technologieën voor het openbreken van de algen en het raffineren van hun olie, eiwitten en koolhydraten, en de mogelijke toepassingsmogelijkheden van de ingrediënten.

 

bron: TNO

Onderwerpen