TNO is in principe bereid om alle 9 topinstituten over te nemen. Mits het bedrijfsleven daarover meerjarige afspraken wil maken, zegt bestuursvoorzitter Jan Mengelers in het Financieele Dagblad.

Die topinstituten, die ooit zijn opgericht om een brug te slaan tussen wetenschap en bedrijfsleven, dreigen op korte termijn om te vallen. De overheid wil ze namelijk niet meer financieren.

Het alternatief is dat bedrijven bij NWO moeten aankloppen om onderzoek gedaan te krijgen. Maar daar ligt de wetenschappelijke lat een stuk hoger. Een paar weken geleden stuurden 13 grote bedrijven, voornamelijk uit de chemie, een brandbrief naar Den Haag waarin ze waarschuwen dat het hele topsectorenbeleid hierdoor dreigt te mislukken.

Begin dit jaar heeft TNO al een topinstituut geabsorbeerd: het Embedded Systems Institute dat aan besturingssoftware doet. De constructie komt er op neer dat TNO menskracht ter beschikking stelt en bedrijven als Philips en ASML daarvoor betalen. Dat die twee de brandbrief niet hebben ondertekend, is dus geen toeval.

Mengelers wil nu met onder meer de chemie in gesprek om tot vergelijkbare constructies te komen voor de resterende topinstituten. Voorwaarde is dan wel dat bedrijven zich langdurig vastleggen; als er elk jaar opnieuw moet worden onderhandeld, is het risico voor TNO te groot.

Of door deze voorwaarde het risico voor het bedrijfsleven niet te groot wordt, is afwachten.

bron: FD

Onderwerpen