Als eerste Nederlandse universiteit biedt Wageningen University & Research Wageningen via het Amerikaanse edX-platform een deel van een masteropleiding online aan

De MicroMaster Biobased Science for Sustainability is vooral bedoeld als bijscholing voor professionals binnen het bedrijfsleven. Hij omvat vijf vakken en een project met een examen, samen goed voor 24 ECTS-studiepunten. Deelnemers kunnen ze volgen in hun eigen tempo, zonder dat ze zich hoeven in te schrijven aan de universiteit. Het eerste vak start op 24 januari 2017.

Moleculen breien

Knuffelen met chemie: in de ogen van sommige ouders kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Gelukkig blijken er breipatronen te bestaan voor levensechte ‘ball and stick’-moleculen. Eerst brei je bolletjes als atomen, dan de enkele, dubbele of driedubbele bindingen, en tot slot naai je het hele zaakje aan elkaar. Als voorbeelden worden acrylonitril, aceton, benzeen en ethanol gegeven maar de mogelijkheden zijn eindeloos - waarom geen compleet eiwit als je lang genoeg achter de geraniums zit?