Antimoon, de platinagroep, kwik en wolfraam zijn anno 2011 de elementen waarvan de verkrijgbaarheid het minst zeker is. Op de hielen gevolgd door zeldzame aarden en niobium, meldt de British Geological Survey in een zojuist verschenen ‘risk list’.

De lijst is gebaseerd op de hoeveelheid erts die in de aardkorst zit, het aantal mijnen waar die ertsen daadwerkelijk worden gewonnen, het aantal landen waarover die mijnen zijn verspreid en de politieke stabiliteit van de landen in kwestie.

Met mogelijke verschuivingen in de vraag, bijvoorbeeld doordat alternatieven worden gevonden, wordt nadrukkelijk géén rekening gehouden. Vandaar dat wij bovenstaande beleggingstip slechts onder voorbehoud verstrekken.

Er blijkt weer eens uit dat het risico vooral zit bij metalen waarvan de bulk uit één land komt. Voor de platinagroep (behalve platina vallen daar ruthenium, palladium, osmium en iridium onder) is dat Zuid-Afrika. Niobium komt uit Brazilië. Voor de overige genoemde metalen (en nog een stuk of 23 andere elementen) is de wereld voornamelijk afhankelijk van China.

Vandaar dat ook broom, dat volgens deze publicatie vooral in de Verenigde Staten wordt gewonnen, verrassend hoog op de lijst eindigt.

Het element met het laagste risico is overigens titanium, gevolgd door aluminium, chroom en ijzer.

bron: BBC News

Onderwerpen