Max-Planck-Gesellschaft gooit Springer de deur uit

Het Max-Planck-Gesellschaft (MPG), een van de belangrijkste Duitse onderzoeksinstellingen, heeft zijn contract met uitgeverij Springer opgezegd. Vanaf 1 januari zijn 1200 wetenschappelijke tijdschriften daardoor niet meer elektronisch beschikbaar binnen de Max-Planck-Instituten. Ook na langdurig onderhandelen vertikt Springer het om zijn abonnementstarieven te verlagen tot een acceptabel niveau, zo laat het MPG weten in een uitermate pissig persbericht.

Het MPG heeft gebruiksstatistieken en tarieven van verschillende grote wetenschappelijke uitgeverijen naast elkaar gelegd en concludeert daaruit dat Springer ongeveer tweemaal zo veel geld vraagt, als aanvaardbaar is.

Wat ook meespeelt is uiteraard dat het MPG een van de prominentste voorstanders is van ‘open access’-modellen, waarbij de lezer niet meer degene is die betaalt voor wetenschappelijke publicaties.

Volgens het persbericht is een gemakkelijke toegang tot kennis een algemeen maatschappelijk belang en zijn er maar een paar uitgeverijen die het zich kunnen veroorloven om dat belang te ondergraven door excessief prijsbeleid. Als de overheid daar geen stokje voor steekt, dan “bleibt der Wissenschaft nur der Weg zur Selbsthilfe.”

Het MPG zoekt nu een goedkopere manier om via-via toch nog aan de belangrijkste Springer-artikelen te kunnen komen.

bron: MPG

Onderwerpen