Thermphos heeft uitstel van betaling aangevraagd. De Zeeuwse fosforproducent heeft tijd nodig om nieuwe investeerders te vinden die een dreigend faillissement kunnen voorkomen, veroorzaakt door een combinatie van moeilijke marktomstandigheden en de noodzaak om met spoed te investeren in emissiebeperkende maatregelen.

Er worden 3 curatoren aangesteld. Directeur Rob de Ruiter heeft beloofd dat de salarissen van de ruim 400 personeelsleden voorlopig gewoon worden uitbetaald.

Volgens De Ruiter worden de problemen onder meer veroorzaakt door goedkope fosfor uit Kazachstan, die hier op de markt wordt gedumpt. Of dat het werk is van dezelfde Kazachstaanse fosfaatmijnbaronnen, die al jaren het grootste deel van de Thermphos-aandelen in handen hebben, is niet duidelijk.

Wat nu wel duidelijk is geworden, is dat Thermphos achter de schermen al een tijdje op zoek was naar een andere eigenaar. Dat doet het nodige vermoeden.

Duidelijk is wel dat sowieso investeringen nodig zijn om het bedrijf in Vlissingen-Oost in de lucht te houden. De installaties, die ooit van het Hoechst-concern zijn geweest, zijn verre van modern. De afgelopen jaren was Thermphos regelmatig negatief in het nieuws vanwege veel te hoge emissies van cadmium, dioxines en andere ongewenste stoffen. De laatste maanden lukte het met veel kunst- en vliegwerk om die emissies enigszins binnen de perken te houden, en er ligt een plan om tussen nu en eind 2014 een state-of-the-art rookgasreiniging te bouwen die definitief aan alle problemen een eind maakt. Maar dat kost geld, en het vermoeden rijst dat de Kazachstanen toch wat minder enthousiast over het plan waren dan De Ruiter zelf.

Wat er terecht moet komen van De Ruiters plan om Thermphos te verbouwen tot een duurzaam fosfor-recyclingbedrijf dat die Kazachstaanse fosfaatmijnen helemaal niet meer nodig heeft, is nu helemaal de vraag.

bron: Omroep Zeeland, PZC, De Telegraaf

Onderwerpen