Lab-instrumentatiebouwer Thermo Fisher neemt voor 13,6 miljard dollar branchegenoot Life Technologies over. Daarmee groeit Thermo’s omzet naar iets van 16,3 miljard per jaar, zo werd maandag duidelijk.

Hoeveel banen het gaat kosten is nog niet duidelijk, maar het voorgespiegelde synergievoordeel van 250 miljoen zal ergens vandaan moeten komen.

Het bod komt neer op 76 dollar per aandeel. Dat is 38 procent meer dan de aandelen waard waren op 17 januari, de dag dat Life Technologies aankondigde dat het zichzelf wilde verkopen.

Volgens C&EN hadden Agilent, Danaher en Sigma-Aldrich ook belangstelling, maar is het niet waarschijnlijk dat ze het Thermo-bod nog zullen overtreffen.

Life Technologies ontstond in 2008 uit een fusie van Applied Biosystems en Invitrogen. Het bedrijf levert vrijwel uitsluitend aan life-sciencelabs; onder de topproducten zijn de DNA-sequencers van het in 2010 overgenomen Ion Torrents. Overigens komt slechts 15 procent van de omzet uit apparatuur; de rest betreft reagentia, andere consumables en diensten.

Thermo Fisher levert aan alle soorten labs. Het aanbod vertoont weinig overlap met dat van Life Technologies, zodat geen grote problemen met de anti-kartelautoriteiten worden verwacht.

bron: Thermo, C&EN, news@nature

Onderwerpen