Amerikaanse onderzoekers hebben een botulinetoxine ontdekt dat zó gevaarlijk is dat de DNA-gegevens uit hun publicatie zijn weggecensureerd. Daarmee hebben ze een wereldprimeur, meldt New Scientist.

Het is tevens voor het eerst in meer dan 40 jaar dat er überhaupt een nieuw type botulinetoxine wordt gevonden. Maar de onderzoekers van hert departement volksgezondheid van de staat Californië, die het ontdekten, waarschuwen dat het nog lang niet de laatste variant hoeft te zijn.

Ze isoleerden het nieuwe toxine, dat de naam BoNT/H heeft meegekregen, uit de feces van een klein kind met duidelijke botulismesymptonen. De standaard-antilichamen die effectief zijn tegen de zeven bekende toxines BoNT/A tot en met G, bleken muizen niet of nauwelijks tegen BoNT/H te beschermen.

De autoriteiten zijn zich duidelijk rot geschrokken. Als terroristen eenmaal beschikken over de DNA-volgorde die codeert voor BoNT/H, is het waarschijnlijk tamelijk eenvoudig om het toxine in het lab na te maken en er de voedselketen mee te besmetten. Tenzij het eiwit nogal moeizaam vouwt, natuurlijk, maar reken daar maar liever niet op. Wat dat betreft zijn deze gegevens vele malen gevaarlijker dan Ron Fouchiers roemruchte onderzoek naar de overdraagbaarheid van vogelgriep.

Vandaar dat in overleg met diverse Amerikaanse overheidsinstanties, waaronder de Centers for Disease Control and Prevention, Homeland Security en het leger, is besloten om de ontdekking wél te publiceren in het Journal of Infectious Diseases maar voorlopig zonder die code. Pas als er een tegengif beschikbaar is, komen de gegevens alsnog online te staan.

Aan dat tegengif wordt overigens gewerkt: het is al gelukt om konijnen een antilichaam te laten aanmaken dat muizen enigszins beschermt, maar het duurt nog wel even eer er een officieel goedgekeurd product voor mensen op de markt komt.

bron: New Scientist

Onderwerpen