Extraheren van werkzame stoffen uit planten lukt verrassend goed met een simpele espressomachine. Iedereen zou er eentje in het lab moeten hebben, stellen onderzoekers van de universiteit van Tasmanië in het tijdschrift Organic Letters.

Achteraf is het niet verbazend want zo’n apparaat doet ook niet anders dan organische smaak- en geurstoffen uit gemalen koffie extraheren, bij 96 graden Celsius en 9 bar (of meer, als je een dure neemt). Het lijkt sprekend op wat officieel ‘pressurized hot water extraction’ heet.

Laatste auteur Jason Smith heeft het gewoon uitgeprobeerd. Nadat hij een nieuw espresso-apparaat had aangeschaft voor thuis, nam hij het oude (een Breville 800ES van een paar honderd euro) mee naar het lab. In plaats van koffie deed hij 20 g gemalen steranijs in de houder, en extraheerde dat gedurende twee minuten met een mengsel van 30% ethanol in water. Achteraf kon hij daar meer dan 2 g shikiminezuur uit laten neerslaan, waarbij de zuiverheid zonder verdere bewerkingen al rond de 90 procent zat.

Dat shikimine kan dan weer dienen als uitgangspunt voor een hele reeks organische verbindingen waarvan de griepremmer Tamiflu de bekendste is.

En nu we het er toch over hebben: heeft er eigenlijk al eens iemand iets nuttigs met een oude Senseo gedaan?

bron: Chemistry World