Het Vlaamse biotechbedrijf TiGenix wil zich voor € 520 miljoen laten overnemen door het Japanse farmaconcern Takeda. Het bedrag ligt 81 % boven de laatst genoteerde beurskoers, heeft de Telegraaf snel uitgerekend.

Het TiGenix-management staat er helemaal achter en een paar grote aandeelhouders hebben ook al hun medewerking toegezegd.

Voorwaarde is wel dat TiGenix’ eerste geneesmiddel, Cx601, wordt toegelaten op de Europese markt. Algemeen wordt verwacht dat dit in de eerste helft van 2018 zal gebeuren. Cx601 (darvadstrocel) is een vorm van stamceltherapie, gericht tegen complexe perianale fistels als bijverschijnsel van de ziekte van Crohn. Het is met vlag en wimpel door fase III van de klinische tests gekomen en de CHMP-commissie heeft positief geadviseerd. Maar met het Europese geneesmiddelenagentschap EMA weet je het nooit helemaal zeker.

TiGenix en Takeda werken al langer samen op het gebied van Cx601. De Japanners hebben geholpen om het middel door de klinische tests te loodsen, en afgesproken was dat ze ook de commercialisering buiten de VS voor hun rekening zouden nemen.

bron: TiGenix, de Telegraaf

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken