Universiteiten blijven steken op 12 procent meer instroom

Dit jaar zijn er duidelijk meer jongeren aan een wo- of hbo-studie begonnen, maar niet zoveel méér als op grond van de vooraanmeldingscijfers werd verwacht. Aan de universiteiten bedroeg de toename uiteindelijk ‘slechts’ 12 procent, bij het hbo 6 procent. Dat hebben de VSNU en de HBO-raad maandag bevestigd nadat de NOS de cijfers via Radio 1 naar buiten had gebracht.

Eerder hadden individuele onderwijsinstellingen al laten doorschemeren dat het aantal eerstejaars ‘meeviel’.

Deze zomer werd nog geschermd met voorspellingen dat het aantal eerstejaars met zeker 20 procent en hier en daar misschien zelfs met meer dan 40 procent zou toenemen. Vanwege de economische crisis zouden veel jongeren niets beters te doen hebben dan studeren. Hogescholen en universiteiten vreesden de toeloop niet aan te kunnen, alleen al wegens gebrek aan zitplaatsen in de collegezalen.

Maar achteraf lijkt de paniek voor een deel te zijn veroorzaakt door het nieuwe online-vooraanmeldingssysteem ‘Studielink’ dat kennelijk iets té drempelverlagend werkt. Uiteindelijk hebben 50.000 universitaire en 105.000 hbo-studenten daadwerkelijk collegegeld betaald, hetgeen de boven vermelde groeipercentages oplevert.

VSNU en HBO-raad laten weten dat hun leden déze toestroom wel aan lijken te kunnen, al kost het hier en daar moeite.

bron: NOS, De Telegraaf

Onderwerpen