Spectrometer controleert binnenklimaat op fijnstof

Een draagbare spectrofotometer kan precies aangeven of de lucht die je inademt schadelijk is voor je luchtwegen. Dat stelt prof. Eyal Ben-Dor, van Tel Aviv University, die eerder over zijn ‘Dust Alert’-sensor publiceerde in het tijdschrift Science of the Total Environment, en nu druk bezig is om het prototype productierijp te maken.

Hij denkt dat de Dust Alert nuttig kan zijn om bij branden, stofstormen en aanslagen à la 9/11 te bepalen of de lucht écht alweer veilig is om in te ademen. Maar ook om te checken of het huis, dat je wilt kopen, wel compatibel is met je astma.

De Dust Alert werkt met reflectiespectroscopie in het golflengtegebied 400-2500 nanometer. Hij vergelijkt de meetwaarden met een vooraf samengestelde bibliotheek, die zo’n beetje alle spectra bevat die je in Israëlisch fijnstof mag verwachten. Daartoe hebben Ben-Dor en promovendus Sandra Chudnovsky ooit monsters verzameld in heel Tel Aviv.

In principe kun je na een paar minuten lucht snuiven al meetresultaten verwachten, maar voor een grondige analyse raadt Ben-Dor aan om het apparaat drie weken te laten staan.

bron: American Friends of Tel Aviv University

Onderwerpen