Groeihormoon in biefstuk maakt mensen minder vruchtbaar

Consumptie van rundvlees tijdens de zwangerschap leidt tot de geboorte van jongetjes met een fors verminderde vruchtbaarheid. Dat concluderen onderzoekers van de University of Rochester (VS). Ze vermoeden dat de aanwezigheid van groeihormonen in het vlees de ontwikkeling van de testikels heeft afgeremd.

Het onderzoek betroft mannen die geboren zijn tussen 1949 en 1983. Zonen van moeders die indertijd minimaal eens per dag rundvlees aten, hadden gemiddeld 43,1 miljoen zaadcellen per milliliter zaadvloeistof. Ze liepen 17,7 procent kans om als ‘verminderd vruchtbaar’ te worden aangemerkt. Dat percentage was driemaal zo hoog als bij kinderen van moeders die minder rundvlees aten. Hun gemiddelde kwam uit op 56,9 miljoen zaadcellen.

In Europa is het toedienen van groeihormonen aan slachtvee al sinds 1988 verboden. In de VS zijn echter nog steeds een paar hormonen toegestaan, waraonder testosteron en progesteron.

Gesuggereerd wordt om ook eens onderzoek te doen naar Europese mannen die na 1988 zijn geboren. Dat zou kunnen bevestigen dat het verschil echt in de hormonen zit.

bron: BBC News

Onderwerpen