Huntsman zet Rozenburgs project in de ijskast

De studie naar de haalbaarheid van een derde MDI-fabriek in Rozenburg is eventjes niet meer haalbaar. Als de economie aantrekt kijken we verder, zo laat initiatiefnemer Huntsman dinsdag weten. Tot die tijd worden de externe ingenieursbureaus, dioe met de studie bezig waren, vriendelijk bedankt voor hun diensten.

MDI (methyleendifenyldiisocyanaat) is een van de grondstoffen voor polyurethaan. Tot de kredietcrisis uitbrak, was het een van de lucratiefste groeimarkten binnen de kunststoffenindustrie. Maar volgens Huntsman is de vraag nu dusdanig ingezakt dat de capaciteit van de twee bestaande MDI-fabrieken in Rozenburg, plus die in China, voorlopig weer ruim voldoende is.

Bovendien is Huntsman financieel enigszins aangeslagen nu de overname door branchegenoot Hexion niet doorgaat.

Het deels voltooide ontwerp voor de derde fabriek, met een geplande capaciteit van 400.000 ton per jaar, gaat niet in de prullenmand. Huntsman zegt dat de draad gemakkelijk weer kan worden opgepikt, zodra duidelijk is op welke termijn de vraag naar MDI weer zal gaan groeien.

Het bedrijf hoopt dat het project tegen die tijd een stuk goedkoper kan worden uitgevoerd omdat de staalprijzen zijn gedaald én de engineering contractors niet meer zo volgeboekt zitten.

bron: Huntsman

Onderwerpen