Bedrijfsleven geeft wereldwijd 10 procent meer uit

De 1250 grootste bedrijven ter wereld hebben in 2006 samen 348 miljard euro uitgegeven aan R&D, tien procent meer als in 2005. In de VS gaat de groei echter harder dan in de rest van de wereld, zo blijkt uit het 2007 R&D Scoreboard van de Britse overheid.

In 2005 stegen de R&D -budgetten al met zeven procent ten opzichte van 2004.

De grootste Amerikaanse bedrijven hebben in 2006 zelfs 13,4 procent meer aan R&D uitgegeven. Samen zijn ze goed voor 40 procent van alle R&D ter wereld. In China, India en Israël stegen de uitgaven nog harder, met gemiddeld iets van 30 procent, maar tweemaal bijna niks is nog steeds bijna niks. De grootste Indiase stijger (+67%) is overigens Tata Motors, onderdeel van hetzelfde concern als Corus.

De Europese investeringen stegen gemiddeld met 8 procent. De Britten zaten er met 11,9 procent iets boven, Duitsland en Frankrijk bleven achter. Voor Nederland wordt geen percentage opgegeven.

Opgesplitst naar branches wordt bijna eenvijfde van het budget door farma- en biotechbedrijven uitgegeven, met Pfizer en Johnson&Johnson als koplopers. De hardwaresector (met bedrijven als Intel, Nokia en Motorola) doet er echter nauwelijks voor onder.

Overigens is het R&D Scoreboard dit jaar voor het eerst het werk van het kersverse Department for Innovation, Universities and Skills. Vroeger was het Department of Trade and Industry er verantwoordelijk voor.

bron: Financial Times

Onderwerpen