Spinzijde is een betere warmtegeleider dan de meeste metalen. En als je het oprekt gaat het zelfs nog beter geleiden, schrijft Xinwei Wang (Iowa State University, VS) op de website van Advanced Materials.

Uiteraard is dat altijd al zo geweest, maar niemand wist het. Wang is waarschijnlijk de eerste die ooit spinnen (van de soort Nephila clavipes) heeft gekweekt in een broeikas teneinde uitgebreide metingen aan die warmtegeleiding te kunnen doen. Het experiment ligt ook niet zo heel erg voor de hand.

De warmtegeleiding is niet in alle delen van het web even goed. Het beste zijn de ankerlijnen waar het geheel aan vasthangt. Vanwege de geringe dikte kostte het de nodige handigheid om de geleiding te meten, maar in zijn artikel komt Wang uit op een geleiding van 416 W/m K. Iets beter dus dan koper dat 401 W/m K haalt, en een factor 1.000 beter dan weefsels van zijderupsenzijde.

Rek je de draden 20 procent op, dan wordt de geleiding zelfs nog 19 procent beter. En dat terwijl hij bij vrijwel alle andere materialen juist slechter wordt.

De onderzoeker denkt dat het komt doordat de moleculaire structuur van spinzijde uiterst regelmatig is, en bovendien eiwit-nanokristallen bevat (die tevens verantwoordelijk zijn voor de treksterkte). Rek je de vezels op, dan worden die nanokristallen nog beter uitgelijnd dan ze al waren, waardoor de warmtegeleiding verder verbetert.

Hij droomt al van minder broeierig verbandmateriaal en van kleding met spinzijdevezels, die op hete zomerdagen de warmte beter afvoeren.

 

bron: Iowa State University

Onderwerpen