Opbrengst maximaal 5,2 miljard, te investeren in kunststoffen

De verkoop van de farmatak van Solvay is eindelijk rond. Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Abbott Laboratories betaalt er 4,5 miljard euro in contanten voor, plus nog eens 300 miljoen als tussen 2011 en 2013 bepaalde mijlpalen worden bereikt. Tot slot neemt Abbott een aantal verplichtingen over, die volgens Solvay 400 miljoen waard zijn. In totaal komt de transactie dus uit op 5,2 miljard euro, zo liet Solvay maandagochtend aan de aandeelhouders weten.

De farmadivisie stond al heel lang in de etalage. De verkoop heeft plaats in het kader van een ‘strategische heroriëntering van activiteiten’. De Belgen gaan de opbrengst “herinvesteren in organische en aanzienlijke externe groei, met het oog op waardecreatie op lange termijn.”Met andere woorden: Solvay gaat op het overnamepad.

En kennelijk ook op het groene pad. Genoemd worden “strategische projecten in chemie en kunststoffen” maar ook “de ontwikkeling van activiteiten en nieuwe producten met een kleine energetische voetafdruk die het cyclische karakter van Solvays activiteiten op significante wijze verminderen.”

Voor de werknemers van de farmatak zou er voorlopig niets moeten veranderen. Afgesproken is dat ze allemaal mee mogen naar Abbott met behoud van hun huidige arbeidsvoorwaarden. Hoeveel banen de samenvoeging van beide bedrijven uiteindelijk gaat kosten, is nog niet duidelijk.

De op dinsdag 29 september geplande Solvay Investor Day is afgelast.

bron: SolvayOnderwerpen