Het Belgische fijnchemieconcern Solvay neemt de Franse branchegenoot Rhodia over voor 3,4 miljard euro in contanten. De overname wordt betaald met het geld dat Abbott aan Solvay heeft betaald voor de farmadivisie, zo werd maandagochtend duidelijk.

De Rhodia-directie staat achter het bod, dat 50 procent boven de slotkoers van afgelopen vrijdag ligt. Volgens analisten is het trouwens nog steeds een koopje; een jaar of wat geleden ging het heel slecht met Rhodia, en de aandelenkoers heeft zich minder goed hersteld dan het bedrijf zelf.

 

Er werd al verwacht dat Solvay vroeg of laat met een grote overname zou komen. Anderhalf jaar geleden verkocht het de divisie Solvay Pharmaceuticals voor 4,5 miljard aan het Amerikaanse Abbott (en dat hebben we gewéten!). Sindsdien hadden de Belgen een substantieel bedrag op de bank staan. Een paar maanden geleden probeerden ze daarmee al het Deense Danisco te kopen, maar DuPont was ze toen net voor.

 

Rhodia was ooit de chemie- en polymeerdivisie van het voormalige Rhône-Poulenc. Het bedrijf werd in 1998 afgesplitst, waarna de rest van Rhône-Poulenc verder ging als farmaconcern onder de naam Aventis (inmiddels gefuseerd met Sanofi)

 

Rhodia heeft 14.000 werknemers in 25 landen, waaronder een aantal opkomende markten waar Solvay nog veel minder actief is. Vorig jaar bedroeg de omzet 5,22 miljard. In Nederland beperkt de aanwezigheid zich tot een kantoor in Amstelveen.

 

bron: De Tijd

Onderwerpen