De TeenTech Award gaat dit jaar naar drie scholieren die diagnostische condooms hebben bedacht. Als ze een soa tegenkomen verkleuren ze, zo luidt het plan dat in recordtijd de internationale media veroverde en volgens de bedenkers ‘goed zou moeten zijn voor de gemoedsrust van een volgende generatie’.

Voorlopig is het niet meer dan een concept en lijken Daanyaal Ali (14), Muaz Nawaz (13) en Chirag Shah (14) slechts een vaag idee te hebben hoe ze het in de praktijk moeten uitwerken - ze denken aan antilichamen die zich specifiek binden aan de bacteriën en virussen die de meest voorkomende soa’s veroorzaken.

De condooms hebben alvast de naam S.T.Eye meegekregen, verwijzend naar ‘sexually transmitted infection’ (STI), Engels voor soa. Bij elke infectie zouden ze een ander kleurtje moeten krijgen zodat betrokkene meteen het juiste recept kan vragen aan de dokter. Genoemd worden geel voor herpes, blauw voor syfilis en groen voor chlamydia, al kan het natuurlijk ook herpes én syfilis tegelijk zijn.

Het leverde de scholieren van de Isaac Newton Academy in Ilford, Essex, een eerste plaats op in de categorie gezondheid van de jaarlijkse TeenTech Award-competitie. Er zit 1.000 pond aan vast plus een ontvangst in Buckingham Palace door de beschermheer, prins Andrew.

De awards maken deel uit van TeenTech, een door de Britse industrie gefinancierd initiatief om scholieren van 11 tot 16 jaar te interesseren in de bètawetenschappen.

bron: The Independent e.v.a.