Insuline kan nu op glucose reageren en zichzelf activeren als dat nodig is, melden onderzoekers in PNAS. MIT-onderzoekers pasten het hormoon zo aan dat diabetici hun suikerwaardes voortaan niet meer zelf in de gaten hoeven te houden.

Zelfs met een strikt prikschema kunnen diabetici nog last hebben van schommelende suikerwaardes. Dit kun je oplossen door insuline zo aan te passen dat het meteen ingrijpt als het glucose detecteert.

Om dit te bereiken modificeerden Daniel Anderson en zijn collega’s een aantal dingen aan insuline toegevoegd. De onderzoekers zette er een lange koolstofketen aan het molecuul dat ervoor zorgt dat het langer stabiel in het lichaam blijft. Daarna bond Andersons groep boorzuur aan de koolstofketen. Boorzuur kan aan glucose binden en vormt op die manier een meter voor de suikerwaardes in het bloed.

Het team koppelde de insuline aan verschillende boorzuren en testte in muizen met diabetes. Een boorzuur met een fluorgroep bleek het beste te werken. Dit molecuul verlaagde de suikerwaardes onmiddelijk, bijna net zo snel in als in een gezond lichaam. Zelfs na tien uur vonden de onderzoekers nog geen teken van verminderde werking.

De onderzoekers willen dit nieuwe hormoon eerst gebruiken in insulinepompen, zodat ze de werking kunnen optimaliseren. Op den duur hopen ze dat deze pompen helemaal niet meer nodig zijn.