OM: Moerdijk aan ramp ontsnapt

Het Openbaar Ministerie gaat Shell Moerdijk vervolgen voor het verzwijgen van een etheenoxide-lek. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd.

Het bedrijf moet ook aan de rechter uitleggen waarom het bij een ander incident te veel polyclische aromatische koolwaterstoffen (pak’s) op het water heeft geloosd.
Het etheenoxide kwam vrij op 31 maart 2004. Volgens het OM ging het om een wolk van 1000 tot 2000 kg. Etheenoxide (1,2-epoxyethaan) geldt als uiterst brandgevaarlijk en explosief: in het concentratiebereik van 2,6 tot 100 volumeprocent hoeft er weinig te gebeuren of het spul gaat af. Justitie vermoedt dan ook dat de regio is ontsnapt aan een ramp.

Shell Moerdijk heeft de provincie Noord-Brabant echter pas dagen later laten weten dat er een gaswolk was vrijgekomen. Volgens het veiligheidsprotocol moet dat meteen gebeuren zodra het gaat om meer dan 100 kg gas.

Een woordvoerder van Shell laat weten dat het bedrijf zich in eerste instantie helemaal niet realiseerde dat de wolk zo groot was.

bron: ANP

Onderwerpen