Shell doneert 20 miljoen euro aan Nederlandse universiteiten. Met het geld kunnen 75 Indiase promovendi fundamenteel energie-onderzoek gaan doen in Nederland, meldt NWO dat zelf ook 21 miljoen uittrekt voor het project.

De uitvoering van dit plan dat met name de topsectoren Energie en Chemie ten goede moet komen, wordt in handen gegeven van de Stichting FOM. De eerste call for proposals, voor 10 à 15 promotieplaatsen, gaat op 29 september de deur uit. De voorstellen moeten vóór15 oktober binnen zijn.

Het grootste deel van het Shell-geld gaat naar een project genaamd ‘Computational sciences in energy research’, dus het ondersteunen van die research met computersimulaties. Daar heeft de oliemaatschappij een dubbele bedoeling mee. Er moeten namelijk ‘computational scientists’ worden gekweekt ter bemensing van een technologiecentrum in Bangalore, India, dat Shell wil laten uitgroeien tot wereldwijd centrum voor computational science. De 75 promovendi moeten dan ook worden gerecruteerd uit een ‘pool of excellence’ die door Shell in India bij elkaar is geselecteerd. En het is de bedoeling dat ze na hun promotie teruggaan naar Bangalore.

Op haar beurt is NWO vooral geïnteresseerd in de investering in de Nederlandse computational-kennisinfrastructuur, die het project met zich meebrengt. Er is onder meer sprake van ‘tenure track’-aanstellingen voor toekomstige hoogleraren, van ondersteundend personeel en van hardware.

Als er nog meer bedrijven met geld over de brug willen komen, dan mag dat. Graag zelfs.

bron: NWO, FOM

Onderwerpen