Lage olieprijs maakt verdere investeringen onaantrekkelijk

Shell stelt de volgende miljardeninvestering in Canadese teerzanden voor onbepaalde tijd uit. “Als je kijkt naar de hoge kosten voor arbeid en grondstoffen, dan lijkt het ons beter even te wachten”, aldus ceo Jeroen van der Veer tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Een woordvoerder van Greenpeace vermoedt dat er ook een zekere angst achter zit voor verscherpte regelgeving tegen CO2-uitstoot. Extractie uit teerzand is bepaald niet de meest energiezuinige methode om aardolie te winnen.

Shell heft al miljarden dollars geïnvesteerd in de teerzanden in de Canadese staat Alberta. Momenteel bedraagt de capaciteit 155.000 vaten ruwe olie per dag, waarvan 40 procent naar de partners Marathon Oil en Chevron gaat. In 2011 moet de productie zijn gestegen tot 250.000 vaten. Die uitbreiding gaat gewoon door; het geld is deels al uitgegeven.

Het uitstel betreft een tweede uitbreidingsfase die de productie naar 350.000 of zelfs 500.000 vaten per dag zou moeten opvoeren.

Eerder deze week heeft concurrent Total laten weten dat de winning van olie uit teerzanden pas rendabel wordt bij een olieprijs van meer dan 90 dollar per vat. Momenteel ligt die prijs nog maar iets boven de 60 dollar. Total heeft niet keihard gezegd de investeringen op te schorten, maar sluit zoiets ook niet uit.

bron: Times Online, FD

Onderwerpen