Project van 7 miljard dollar

Shell en Saudi Aramco gaan de capaciteit van hun gezamenlijke Motiva-raffinaderij in Port Arthur, Texas, meer dan verdubbelen. Tegelijk wordt de raffinaderij aangepast om ruwe olie van minder goede kwaliteit te verwerken. Het project wordt begroot op 7 miljard dollar.

De capaciteit gaat van 275.000 naar 600.000 vaten olie (van159 liter) per dag. Daarmee wordt Motiva de grootste olieraffinaderij in de VS en een van de grootste ter wereld. De uitbreiding moet in 2010 klaar zijn.

Volgens Shell-bestuurder Rob Routs komt het project in feite neer op nieuwbouw. In de Amerikaanse raffinagesector is nieuwbouw in meer dan 30 jaar niet meer vertoond.

De uitbreiding speelt in op het groeiende benzinetekort in de VS. Van de 9 miljoen vaten benzine die per dag in de VS worden gebruikt, moet momenteel 1 miljoen worden geïmporteerd. Tot nu toe vonden oliemaatschappijen het te riskant om in nieuwe raffinaderijen te investeren, maar inmiddels zijn de marges op benzine zo ver opgelopen dat het interessant wordt.

Overigens werd het project anderhalf jaar geleden nog begroot op 3 miljard euro. Maar sindsdien zijn zowel materialen (staal!) als engineering contractors fors duurder geworden wegens schaarste.

bron: ANP, FD

Onderwerpen