EPSRC stelt omstreden ban-plan uit na felle protesten

Britse onderzoekers die te vaak kansloze subsidie-aanvragen indienen, mogen dat nog even blijven doen. Na een storm van protesten heeft de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) het plan om deze groep in de ban te doen, met een jaar uitgesteld.

De EPSRC wil onderzoekers zo meer tijd geven ‘om hun indieningsgedrag te veranderen’.

De EPSRC, een van de grootste Britse subsidiegevers, kondigde het controversiële plan op 12 maart aan. Vanaf 1 juni zouden onderzoekers, die het afgelopen jaar een bepaald aantal niet-succesvolle vragen hadden ingediend, een jaar lang helemaal niets meer aan mogen vragen. Het zou om 229 mensen gaan. Een andere groep die tegen de limiet aan zat, zou een waarschuwingsbrief krijgen.

Volgens EPSRC-baas David Delpy was snelle invoering de enige manier om te voorkomen dat het peer-reviewsysteem van zijn organisatie zou bezwijken onder een enorme berg kansloos papier.

Maar de reacties vanuit de wetenschappelijke wereld waren woedend. Meer dan 1900 mensen tekenden een petitie die de EPSRC opriep om het besluit terug te draaien.

En met succes: de invoering is nu uitgesteld tot 1 april 2010. De waarschuwingsbrieven zijn nooit verstuurd. Bovendien gaan veelplegers niet helemaal meer in de ban maar mogen ze nog één aanvraag indienen in het jaar dat ze hun ‘straf’ uitzitten.

We’ve made bold changes to protect peer review but we’re not an insensitive organization”, zo heet het in een officiële verklaring.

Een andere maatregel blijft intussen wél van kracht: afgewezen aanvragen die opnieuw worden ingediend zonder dat de EPSRC daar zelf om heeft gevraagd, gaan voortaan subiet de prullenmand in. Alleen al hierdoor schijnt de papierstroom met 20 procent te zijn afgenomen.

bron: naturenews

Onderwerpen