Investering van 60 miljoen in chemicaliënzoekrobots

Schering-Plough gaat fors investeren in ontsluiting van haar stoffenbibliotheken. Het researchlab in Oss wordt dit jaar uitgebreid met een gloednieuwe robotopstelling voor ‘ultra high throughput screening’ (uHTS). In Newhouse (Schotland) en Kenilworth (VS) worden ook zulke robots geplaatst.

Alles bij elkaar wordt meer dan 60 miljoen dollar in faciliteiten en apparatuur geïnvesteerd, waarvan 13 miljoen in Oss. Daarnaast is tot 2013 22 miljoen dollar per jaar beschikbaar om de stoffenbibliotheek zélf te verbeteren en uit te breiden. Gewerkt zal worden aan de structurele diversiteit, de zuiverheid en de exclusiviteit van de collectie.

uHTS moet het zoeken naar kandidaat-geneesmiddelen sneller en efficiënter doen verlopen. Via biochemische of cellulaire miniatuuranalyses moeten miljoenen stoffen uit de bibliotheek snel worden gescreend om te zien of er iets tussen zit dat effect heeft op een bepaalde target.

Hoewel het nut van ‘high throughput screening’ niet geheel onomstreden meer is, heeft Schering-Plough toch de ervaring dat de meeste nieuwe kandidaat-medicijnen en therapieën voortkomen uit de stoffenbiblitheek.

bron: Schering-Plough

Onderwerpen