Eerste Europese goedkeuring in negen jaar

De Europese Commissie zal binnenkort toestemming geven voor de commerciële lancering van een genetisch gemodificeerde aardappel. Daarmee wordt het sinds 1998 geldende Europese moratorium op gen-gewassen definitief doorbroken.

De Amflora-aardappel is een project van het Duitse BASF. Omdat hij een bepaald enzym niet aanmaakt, bevat zijn zetmeel uitsluitend amylopectine en geen amylose. Dat maakt het zetmeel extra geschikt als bindmiddel, onder meer voor de papierindustrie.

Het is niet de bedoeling om Amflora als voedsel te verbouwen. Maar aardappelpulp wordt op grote schaal verkocht als diervoeder, zodat je er van uit mag gaan dat de gemodificeerde genen wel degelijk in de voedselketen terecht komen.

Milieugroeperingen hebben uit alle macht geprobeerd om de goedkeuring tegen te houden. Ze wisten echter geen meerderheid van EU-lidstaten achter zich te krijgen.

Een meerderheid vóór toelating was ook niet te vinden. Elf lidstaten, waaronder Nederland, waren ronduit voor. Verschillende andere landen besloten echter blanco te stemmen.

Op 17 juli kwamen de Europese landbouwministers er voor de zoveelste keer niet uit. Het gevolg was dat de Europese Commissie zelf de knoop mocht doorhakken. En die blijkt geen reden te zien om de marktintroductie nog langer tegen te houden, mede omdat het Europese voedselagentschap EFSA anderhalf jaar geleden al heeft geconcludeerd dat het risico minimaal is.

“De aardappel is uitgebreid getest en 120% veilig. Wij gaan deze dus goedkeuren”, zo heeft eurocommissaris Stavros Dimas (Volksgezondheid) nu met zo veel woorden laten weten.

BASF hoopt komend jaar de aardappels op grote schaal te gaan verbouwen.

bron: VMT, De Telegraaf

Onderwerpen