Regering-Obama overweegt paardenmiddelen tegen broeikaseffect

In het Witte Huis wordt serieus gediscussieerd over een plan om de Aardse atmosfeer kunstmatig te vervuilen teneinde invallend zonlicht weg te kaatsen en zo de planeet af te koelen. Dat heeft John Holdren, de hoogste wetenschappelijke adviseur van president Obama, onthuld in een vraaggesprek met het persbureau Associated Press.

Het plan werd bijna drie jaar geleden gelanceerd door de Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen. Hij stelde voor om waterstofsulfide ('rotte-eierenlucht') te injecteren in de stratosfeer. Het sulfide zou daar worden geoxideerd tot sulfaat-nanodeeltjes die een deel van het zonlicht zouden reflecteren.

Het effect zou te vergelijken zijn met dat van een forse vulkaanuitbarsting.

Indertijd werd Crutzen weggehoond. Maar Holdren stelt nu dat de opwarming van de Aarde inmiddels zó hard lijkt te gaan dat je geen enkele technologische optie meer op voorhand mag uitsluiten.

Holdren vergelijkt de huidige situatie met ‘in de mist op een ravijn afrijden in een auto met slechte remmen’. Over een paar jaar kan al een keerpunt zijn bereikt, zoals het verdwijnen van het ijs rond de Noordpool. Dan is het de vraag of emissiebeperkende maatregelen nog iets uitrichten.

bron: Associated Press

Onderwerpen