Rotterdams onderzoek: kans op Alzheimer helft groter

Rokers hebben ongeveer vijftig procent meer kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen dan niet-rokers. Dat leiden onderzoekers van het Erasmus MC af uit het langlopende ERGO-bevolkingsonderzoek. Hun conclusies verschijnen vandaag in het tijdschrift Neurology.

Opvallend is dat mensen met het zogeheten APOE4-allel, dat de kans op Alzheimer ook vergroot, hun risico niet extra verhogen door te roken. Mensen die deze veel voorkomende genetische variant missen, verhogen hun risico met maar liefst 70 procent.

Bij het ERGO-onderzoek zijn zo’n achtduizend 55-plussers uit de Rotterdamse wijk Ommoord betrokken. Ze worden sinds het begin van de jaren ’90 gevolgd. Bij het Alzheimeronderzoek zijn 6.868 mensen meegenomen waarvan vaststaat dat ze bij de start niet dement waren. Van hen hebben er sindsdien 555 Alzheimer gekregen.

De onderzoekers weten nog niet wat het verband tussen Alzheimer en roken precies is. Ze opperen dat het kan liggen aan oxidatieve stress: sigarettenrook bevat vrije radicalen en activeert fagocyten via het immuunsysteem. Ook zijn er publicaties die suggereren dat rokers andere eetgewoonten hebben dan niet-rokers, en daardoor minder antioxidanten en foliumzuur binnenkrijgen.

Een link tussen roken en vasculaire dementie werd niet gevonden, dus met aandoeningen van de bloedvaten zou de extra kans op Alzheimer niet veel te maken moeten hebben.

bron: Erasmus MC

Onderwerpen