Diesel-uitlaatgassen zijn slecht voor je cholesterol. En een dosis frisse lucht herstelt dat niet zo snel, concluderen UCLA-onderzoekers uit proeven met muizen.

Zo’n verband tussen roetdeeltjes en hart- en vaatziekten dachten andere onderzoekers ook al waar te nemen. Alleen werd tot nu toe alleen naar de hoeveelheden cholesterol gekeken. Jesus Araujo en collega’s bestudeerden ook de kwaliteit van die cholesterol, en dat is nieuw.

Ze stelden muizen gedurende twee weken een paar uur per dag bloot aan auto-uitlaatgassen. Na afloop bleek hun ‘goede’ HDL-cholesterol een stuk minder goed te werken als antioxidant en ontstekingsremmer. In plaats dat het de schadelijke effecten van ‘slecht’ LDL-cholesterol afremde leek het die juist te versterken.

Het kwam tot uiting in een verhoogde concentrati oxidatieproducten in het bloed, en activering van oxidatiemechanismen in de lever.

Sommige muizen kregen daarna een week verse, gefilterde lucht. Maar dat bleek onvoldoende om de schade te herstellen, zo wordt binnenkort gemeld in het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Wat er nu precies anders wordt aan die HDL-cholesterol moet nog worden onderzocht. Gezien de ingewikkelde samenstelling van dit soort lipoproteïnen, kan dat nog een hele uitdaging worden.

bron: UCLA

Onderwerpen