Een booornitridelaag van twee atomen dik is de beste roestwerende coating die ooit is bedacht. En ze is nog op industriële schaal aan te brengen ook, melden Pulickel Ajayan en collega’s van Rice University (VS) in Nature Communications.

Ze denken er bijvoorbeeld turbinebladen mee te coaten. Minpuntje is wel dat ze nog geen onderzoek lijken te hebben gedaan naar de slijtvastheid.

Dat ‘hexagonale’ boornitride lijkt qua structuur sterk op grafeen: het vormt een honingraatstructuur waarin boor- en stikstofkernen elkaar afwisselen. Je blijkt het op een metaaloppervlak te kunnen aanbrengen via ‘chemical vapour deposition’ (een soort opdampen dus), en proces dat zo goed beheersbaar is dat een dikte van twee atomen voldoende is voor een sluitende laag.

Die twee atomen zijn óók voldoende om de laag volmaakt ondoordringbaar voor zuurstof te maken, zodat het onderliggende metaal er niet meer door kan worden geoxideerd.

De Amerikanen hebben het geprobeerd op nikkelfolie,. Zelfs in een zuurstofrijke omgeving bleek het boornitride bescherming te bieden bij temperaturen tot 1.100 graden Celsius. Op grafeen lukte het ook.

Die op grafeen gemaakte velletjes zijn ook al overgebracht op koper of staal, dat dan ook goed werd beschermd. Of rechtstreeks opdampen op die metalen ook mogelijk is, wordt uit de publicatie niet duidelijk.

bron: Rice University

Onderwerpen