Nieuwe poging om tegenstribbelende directie af te serveren

Het Zwitserse farmabedrijf Roche heeft zijn lopende bod op het Amerikaanse biotechbedrijf Genentech met 7,5 procent verhoogd tot 93 dollar per aandeel. Topman Franz Humer denkt zo de twijfelende aandeelhouders eindelijk over de streep te kunnen trekken.

Met et verhoogde bod is 45 miljard euro gemoeid. Roche zegt dat het al 36 miljard van dat bedrag bij elkaar heeft weten te lenen.

Roche heeft al jaren 56 procent van Genentech in handen. Dat is wel een meerderheidsbelang maar onvoldoende om absolute zeggenschap over de Amerikanen te krijgen. Al sinds juli 2007 wordt daarom geprobeerd om de resterende 44 procent ook op te kopen.

Het zou ner meer betekenen dat Roche de winst op Genentechs kankermedicijnen Avastin en Herceptin geheel in eigen zak kan steken, en bovendien vrije toegang krijgt tot een R&D-pijplijn die veel beter is gevuld dan gemiddeld.

In eerste instantie werd 89 dollar per aandeel geboden. De raad van bestuur van Genentech vond dat echter te weinig; zij vindt haar bedrijf 112 dollar per aandeel waard. Na lang onderhandelen besloot Roche om er dat maar een vijandelijk bod van te maken, buiten die raad van bestuur om.

Vreemd genoeg besloot Roche begin dit jaar het bod tot 86,5 dollar per aandeel te verlagen ‘wegens strengere financiële voorwaarden’. Gedacht werd kennelijk dat veel aandeelhouders zó om contant geld verlegen zaten dat ze toch wel zouden happen. Maar kennelijk werkte het dus toch een beetje anders.

bron: De Tijd

Onderwerpen