MKZ-uitbraak veroorzaakt door boomwortels

De recente uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland is waarschijnlijk te danken aan een boom. Diens wortels hebben een waterafvoerleiding ontwricht, zo heeft de omroep BBC vernomen.

Door de pijp stroomde afvalwater van de Merial-vaccinfabriek naar een zuiveringsinstallatie van het overheidslab, dat op hetzelfde terrein is gevestigd. Er zijn sporen van het virus in aangetroffen.

Volgens de BBC is inmiddels enige discussie gaande tussen Merial en de overheid over de vraag wie nou eigenlijk verantwoordelijk was voor het onderhoud van die pijp.


Op het moment dat door wateroverlast meer druk op de beschadigde pijp kwam te staan, is het besmette water naar de oppervlakte gedrukt. Wat er vervolgens is gebeurd is niet zeker. Maar vast staat dat op het terrein personeel van een aannemer werkzaam was en dat die mensen er kwamen via een landweggetje dat vlak langs een van de besmette boerderijen loopt.

Twee groepen, die onderzoek deden naar de oorzaak van de besmetting, hebben vrijdag rapport uitgebracht. Die rapporten zijn nog niet openbaar maar kennelijk is er het nodige uitgelekt (!)

bron: BBC News

Onderwerpen