De Amerikaanse hoogleraar Dipak K. Das heeft publicaties in minstens 11 wetenschappelijke tijdschriften uit zijn duim gezogen. Het betreft onder meer onderzoek dat de positieve effecten van resveratrol uit rode wijn op hart en bloedvaten bevestigde, zo laat de University of Connecticut op haar website weten.

De tijdschriften in kwestie zijn inmiddels formeel op de hoogte gebracht. Tegen Das loopt een ontslagprocedure.

Volgens collega-wetenschappers betekent het nadrukkelijk niet dat het toch al controversiële resveratrol-verhaal nu meteen de prullenbak in kan. Das lijkt een beetje een tweederangswetenschapper te zijn geweest die handig voortbouwde op het werk van anderen. “Ik heb moeten nazoeken wie hij is. Zijn publicaties verschenen vooral in gespecialiseerde bladen”, zegt resveratrol-expert David Sinclair (Harvard Medical School) in het dagblad The New York Times.

Waarbij moet worden aangetekend dat de resveratrolbranche Das wel degelijk voor propagandadoeleinden inzette. Voor haar geloofwaardigheid is dat niet zulk best nieuws.

Volgens The New York Times is de affaire echter vooral een klap voor de manier waarop in de VS onderzoeksgeld wordt besteed. Terwijl echt goede onderzoekers de grootste moeite hebben om een ‘grant’ binnen te halen, stroomden bij Das de pegels binnen. De universiteit heeft al 890.000 dollar aan federaal belastinggeld teruggestort.

De universiteit komt tot haar conclusies na een onderzoek dat in januari 2009 begon, na een anonieme tip. Er ligt inmiddels een dossier van 60.000 pagina’s, waarin 145 gevallen van vervalste of verzonnen gegevens worden opgesomd. In veel gevallen schijnt het te gaan om gphotoshopte western blots, een relatief gemakkelijk uit te voeren vorm van fraude waar de life sciences al meer ervaring mee hebben opgedaan.

Of Das medeplichtigen binnen zijn lab heeft gehad, is nog niet duidelijk.

bron: De Telegraaf, The New York Times, Huffington Post

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen