Onderzoek met embryonale menselijke stamcellen mag voorlopig weer betaald worden met Amerikaans federaal belastinggeld. Een hof van beroep heeft een tussenvonnis dat dit verbood, tijdelijk opgeschort.

Het betreft een ‘administratief’ besluit, bedoeld om duidelijkheid te scheppen totdat een gefundeerd juridisch vonnis over dat tussenvonnis kan worden geveld. Volgens het persbureau Associated Press profiteren 22 stamcelprojecten er van, die op de nominatie staan om deze maand een nieuwe cheque van de overheid te krijgen.

 

Het is de zoveelste wending in een soap die al jaren duurt. Veel Amerikanen zien het winnen van stamcellen uit menselijke embryo’s als een vorm van abortus, dus kindermoord. Om deze reden vond de vorige president, George Bush, de financiering van stamcelonderzoek met belastinggeld ongewenst.

 

Anderen stellen dat je een embryo van 8 cellen niet echt als leven kunt beschouwen, terwijl het stamcelonderzoek mogelijk genezing kan brengen voor een hele reeks ernstige ziektes. Bovendien gaat het gewoonlijk om embryo’s die zijn overgebleven van een IVF-behandeling en tóch worden weggegooid. Vandaar dat de huidige president Barack Obama meteen na zijn aantreden de restricties van Bush grotendeels ongedaan maakte.

 

Tegen dat besluit loopt echter een juridische actie. En vorige maand oordeelde een rechter dat de klagers zó veel kans hebben om gelijk te krijgen, dat de verdere federale financiering van stamcelonderzoek alvast moest worden verboden.

 

De regering-Obama ging daar tegen in beroep, en hangende dat beroep mág de financiering dus weer. Zo lang het duurt.

 

bron: Associated Press

Onderwerpen