Minstens één Britse boer melkt een koe die afstamt van een kloon, en waarschijnlijk doen een paar Zwitserse collega’s hetzelfde. Dat denkt het Amerikaanse dagblad New York Times zeker te weten. De Britse autoriteiten onderzoeken de zaak, zo weet de omroep BBC te melden.

De eerder geformuleerde angst van Kartika Liotard en een aantal andere Europarlementariërs lijkt achteraf dus niet helemaal onterecht te zijn geweest.

 

De NY Times zegt het van de boer zelf te hebben gehoord. Die zou het embryo, voortgebracht door een kloon, in de VS hebben gekocht. Daar is consumptie van kloonmelk en -vlees al sinds 2008 niet illegaal meer.

 

In Europa vallen zulke producten echter onder de regels voor ‘novel foods’ die zonder officiële toestemming niet in de voedselketen terecht mogen komen. Voor zover bekend heeft niemand ooit om die toestemming gevraagd. Recent heeft het Europese Parlement nog eens benadrukt dat ze die toestemming in principe ook niet wil geven.

 

(Of die Europese regel ook geldt voor nakomelingen van klonen is niet helemaal duidelijk - de NY Times zegt van niet, de BBC beweert van wel)

 

De boer in kwestie blijft dan ook liever anoniem omdat hij bang is dat hij anders zijn melk aan de straatstenen niet meer kwijtraakt. Nog afgezien van het risico dat hij een prima melkkoe kwijtraakt.

 

Een boerenfamilie in de buurt van Birmingham heeft al eens eerder toegegeven dat zij op vergelijkbare wijze aan minstens drie kalveren was gekomen. Dat gaf dusdanig veel reuring dat de familie inmiddels schijnt te zijn overgestapt op akkerbouw.

 

Dat er in Zwitserland ook iets aan de hand zou zijn, zegt de NY Times te hebben gelezen in een obscuur hoekje van de website van het federale ministerie van Volksgezondheid. Daar schijnt te worden gemeld dat kloonvlees en -melk ‘waarschijnlijk’ in het land op de markt zijn gebracht.

 

De krant weet tevens te melden dat deze lente in Spanje de eerste gekloonde vechtstier is geboren. Verwacht wordt dat zijn sperma anderhalf miljoen euro kan opbrengen, als stierenvechten tenminste nog even niet in heel Spanje wordt verboden.

 

bron: New York Times, BBC News

Onderwerpen