Shell wil drie vestigingen overdoen aan Indiaas conglomeraat

Shell praat exclusief met het Indiase Essar over de verkoop van drie raffinaderijen in Engeland en Duitsland. Dat hebben beide partijen vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om het Stanlow-complex in Ellesmere Port, niet ver van Liverpool, het Erdölwerk Holstein bij Heide (onder Flensburg) en de raffinaderij in Hamburg-Harburg. Volgens de Financiële Telegraaf schatten kenners de totale waarde op 2,4 miljard dollar.

Essar is een zeer gevarieerd conglomeraat, met activiteiten die uiteenlopen van staalproductie tot mobiele telefonie. De olietak profileert zich op de eigen website als ‘low cost refiner with superior products’...’participating in India’s dream of self sufficiency’.

Shell wil de komende jaren ongeveer 15% van zijn raffinagecapaciteit verkopen, omdat deze activiteit momenteel te weinig opbrengt. Dat de nu genoemde raffinaderijen in de etalage stonden, was al eerder uitgelekt. Dat Essar een van de mogelijke kopers was, was ook al bekend. Maar tot nu toe werden ook het Amerikaanse Valero en de Saoedische koninklijke familie genoemd als gegadigden.

De raffinaderij in Pernis staat nadrukkelijk niet in de etalage. Daar wil Shell juist een deel van die 2,4 miljard in investeren, naar het schijnt.

bron: FD, Telegraaf

Onderwerpen