Prosensa laat zich voor 680 miljoen dollar overnemen door BioMarin uit San Rafael, Californië. Wellicht komt het Leidse biotechbedrijf zo toch nog toe aan de vermarkting van zijn ‘exon skipping’-technologie, blijkt uit een persbericht.

Er kan nog iemand met een hoger bod komen maar gezien de onzekere toekomst van Prosensa lijkt dat niet zo waarschijnlijk. Om diezelfde reden zouden de aandeelhouders wel gek zijn als ze dit bod zouden afslaan, dat 55 procent boven de laatste beurskoers ligt. Voor het personeel in Leiden zou het niets moeten uitmaken, alleen het lot van ceo Hans Schikan is nog onduidelijk.

Dat exon skipping komt er op neer dat je bij de vertaling van DNA-code naar een eiwit een gemuteerd fragment overslaat. Die mutatie leidt er anders toe dat de vertaling helemaal wordt afgebroken, zodat je een sterk incompleet en dus totaal onwerkzaam eiwit overhoudt. Skippen levert een eiwitketen op waar enkel een stuk tussenuit is. In veel gevallen werkt hij dan nog wél.

Drisapersen, het eerste product in Prosensa’s pijplijn, skipt zo een mutatie die in verantwoordelijk is voor 13 procent van de gevallen van de ziekte van Duchenne, een vorm van spierdystrofie.

De eerste klinische tests verliepen zó veelbelovend dat Prosensa er medio vorig jaar een notering aan de Nasdaq-beurs in New York uit sleepte. De beursgang leverde 90 miljoen dollar op, veel meer dan verwacht.

Maar kort daarop bleken de resultaten van een grootschalige fase 3-test, uitgevoerd met geld van partner GlaxoSmithKline, zwaar tegen te vallen. De kinderen die drisapersen toegediend kregen, presteerden tijdens een ‘looptest’ nauwelijks beter dan kinderen die een placebo hadden gehad. De koers van het aandeel daalde in één dag met 70 procent en GSK zegde de samenwerking op. Dat Prosensa nog bestaat is te danken aan die 90 miljoen, die voorlopig nog niet zijn opgebran .

Zelf hield Prosensa vol dat die looptest gewoon niet de goede manier is om het effect te meten. Er zijn aanwijzingen dat dat best eens zou kunnen kloppen. Bovendien lijkt het er op dat je eerder met drisapersen moet beginnen dan in eerste instantie werd gedacht; de jongste tests zijn gedaan met kinderen onder de zeven, en dan zie je zelfs bij die looptest verschil.

Vorige maand durfde Prosensa dus toch de aanvraagprocedure te starten voor goedkeuring door de Amerikaanse FDA. En nu durft BioMarin, dat ervaring heeft met medicijnen tegen zeldzame ziektes, dus de gok van een overname aan. Wie weet.

bron: Prosensa, FD