Deeltjesversneller 8 maanden kapot dankzij onderbemeten veiligheidsklep

De veiligheidskleppen in het koelcircuit van de Large Hadron Collider zijn te krap gedimensioneerd. Het gaat op z’n minst tot juni 2009 duren voordat de ontwerpfout is gecorrigeerd en de deeltjesversneller weer kan worden opgestart, zo heeft woordvoerder James Gillies verklapt aan de Nature-redactie.

De LHC raakte op 19 september defect, een paar dagen nadat hij voor het eerst was opgestart. Het begon toen een slechte las in een supergeleidende verbindingskabel doorsmolt. De resulterende vlamboog liet het vloeibare helium, dat de supergeleidende circuits moest koelen, in recordtempo verdampen. De velighedskleppen konden de stroom niet aan. Daardoor liep de druk dusdanig op dat enkele elektromagneten van hun betonnen sokkels werden geslagen.

Volgens Gillies deugden de modellen, die moesten voorspellen hoeveel helium er binnen een bepaalde tijd kon verdampen, kennelijk niet.

Het lijkt er nu op dat het opnieuw doorrekenen en vervangen van de veiligheidskleppen meer tijd gaat kosten dan het vervangen van de beschadigde magneten.

bron: naturenews

Onderwerpen