Poreus polyetheen voelt op de huid twee graden koeler aan dan katoen. Zo kun je enorm besparen op de airco, stellen Stanford-onderzoekers in Science. Ze noemen het alvast ‘personal thermal management’.

De truc is de poriën zo te dimensioneren dat ze infraroodstraling wel doorlaten, en zichtbaar licht niet.

De IR-straling van de menselijke huid (34 ºC) zit in het golflengtegebied van 7 tot 14 µm, met een piek bij 9,5 µm. Klassiek textiel absorbeert dit vrijwel helemaal maar het populaire verpakkingsmateriaal polyetheen houdt er maar een heel klein beetje van tegen.

Probleem met polyetheen is dat het vrijwel transparant is, wat voor de meeste kledingstukken ongewenst is. Dat bezwaar willen Yi Cui en collega’s ondervangen door nanoporeus polyetheen (nanoPE) te gebruiken, met poriediameters tussen 50 en 1000 nm. Voor de doorlaatbaarheid van infrarood licht maakt het nauwelijks uit maar zichtbaar licht, waarvan de golflengtes in hetzelfde gebied zitten als die poriediameters, wordt er zo door verstrooid dat het materiaal ondoorzichtig lijkt.

Dit type nanoPE blijkt gewoon te koop. Het zit als separatormembraan in lithium-ionaccu’s en wordt op rol geleverd voor $ 2 per vierkante meter.

Dit nanoPE voelt op de huid 2,7 ºC koeler aan dan katoen, maar is niet zonder meer geschikt voor kleding. Het is te slap en laat bovendien geen vocht of lucht door. Dat laatste willen de onderzoekers verhelpen door er voor het oog onzichtbare gaatjes in te prikken, 100 µm diameter met een onderlinge afstand van 500 µm. Die gaatjes coaten ze inwendig met een hydrofiele stof, zoals polydopamine.

Voor de sterkte sandwichen ze een laagje wijdmazig katoengaas tussen twee lagen nanoPE, met hier en daar een puntlas om de lagen bij elkaar te houden. Het gevoelsverschil met katoen is dan nog altijd 2,0 ºC. Of dat in de praktijk betekent dat je de airco 2,0 ºC hoger kunt instellen is de vraag, maar een béétje hoger moet allicht kunnen.

Uit de publicatie valt overigens niet op te maken of ze er al een kledingstuk van hebben gemaakt.

bron: Stanford