Cranberrysap vermindert de symptomen van pinda-allergie. Dat maakt het behandelen van zo’n allergie wellicht wat minder moeilijk, schrijven Amerikaanse onderzoekers in het Journal of Agricultural and Food Science.

Het idee is dan dat de polyfenolen in dat sap zich hechten aan de pinda-eiwitten. Die worden daardoor minder herkenbaar voor de immunoglobuline E-antilichamen die verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie.

Met de combinatie van pindameel en polyfenolen zou je vervolgens een traditionele desensibilisatie-behandeling kunnen proberen: patiënten regelmatig een heel klein beetje toedienen in de hoop dat ze er een zekere tolerantie tegen opbouwen. Bij veel allergieën werkt dat, maar juist bij pinda’s ligt de drempel voor een allergische reactie vaak zó laag en zijn de allergische reacties zo heftig dat een therapeutische dosis óók levensbedreigend kan zijn.

Die polyfenolen zitten lang niet alleen in cranberries. Mary Ann Lila en collega’s van North Carolina State University hebben ook groene thee, kaneel en een stuk of wat andere bessen uitgeprobeerd. Met attenuated total reflectance-Fourier transform infrared spectroscopy (ATR-FTIR) konden ze vaststellen dat de eiwitstructuur van typische pinda-allergenen er inderdaad door verandert en dat cranberrysap het meest uitgesproken effect van allemaal had - waarom precies is nog niet duidelijk.

Proeven in vitro lieten zien dat het immuunsysteem nog wel op het behandelde pindameel reageerde, maar veel minder sterk dan op onbehandeld meel. Ook muizen met een pinda-allergie bleken een stuk minder heftig te reageren.

Het is intussen nog veel te vroeg om aan klinische proeven te denken, zeker vanwege het risico dat het ook meteen heel erg fout gaat wanneer het fout gaat. Volgens C&EN wil Lila eerst proberen of je hetzelfde effect ook kunt scoren met allergenen uit eieren of melk.

bron: C&EN

Onderwerpen