Als Nederland serieus de Olympische Spelen van 2028 wil organiseren, moeten we nú een eigen dopinglab beginnen. Dat heeft Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, donderdag gezegd tijdens een persbijeenkomst.

Zo’n lab heeft Nederland al 20 jaar niet meer. Het laatste lab met een Olympische accreditatie, in Urecht, raakt die accreditatie in 1990 kwijt.

 

Volgens Ram is het natuurlijk wel mógelijk om alle dopingmonsters in het buitenland te laten analyseren, maar komt de kandidatuur een stuk serieuzer over wanneer hij over een eigen lab kan beschikken.

 

Enige spoed is dan wel geboden want de kandidaatstelling voor de Spelen van 2028 speelt zich af in 2016, en het duurt minimaal 5 jaar voordat een nieuw lab aanspraak kan maken op een accreditatie van het wereldantidopingagentschap WADA.

 

Ram tekent er wel bij aan dat het geld gaat kosten. Om serieus te worden genomen moet zo’n lab minstens 3.000 analyses per jaar doen, en dat betekent dat er een budget van een paar miljoen euro nodig is.

 

bron: De Volkskrant

 

Onderwerpen