Hoge olieprijs maakt sorteren vuilnisbelt aantrekkelijk

De kunststofprijzen zijn zó hard aan het stijgen dat het bedrijfsleven interesse begint te vertonen om plastic terug te winnen uit oude vuilnishopen. In oktober wordt in Londen het eerste wereldvuilnisbeltcongres (‘global landfill conference’) gehouden, zo meldt het persbureau Reuters.

Volgens de OESO werd er in 2005 wereldwijd 1,6 miljard ton plastic weggegooid. In 2030 zou dat 3 miljard ton kunnen zijn, gezien de groei van de wereldbevolking én van de welvaart. In Nederland wordt dat afval tegenwoordig grotendeels verbrand, maar in veel andere landen gaat het nog gewoon op de stort.

Geschat wordt dat alleen al in Groot-Brittannië inmiddels zo’n 200 miljoen ton plastic op de belt ligt. Met de huidige prijzen vertegenwoordigt dat een waarde van zo’n 75 miljard euro.

Voorlopig is de selectieve terugwinning van plastic of andere stoffen uit afvalhopen alleen rendabel wanneer je een straatarme dakloze in een ontwikkelingsland bent. Maar als de olieprijs verder blijft stijgen, komt er een moment dat industrieel sorteren aantrekkelijk wordt.

Dat het afval nauwelijks biologisch afbreekbaar is en dus rustig blijft liggen wachten tot het zover is, is dan voor één keer goed nieuws.

bron: Reuters

Onderwerpen